Targonca gumik és görgők

Gumifajták, avagy mit kell tudni a targonca gumikról

Mint tudjuk, a targoncák használatából eredően gumicserére néhány évente sor kerül. A gumik élettartama függ az emelőgép terhelésétől, az igénybevételtől és a terepviszonyoktól is. Kínálatunkban talál tömör, nyomot nem hagyó vagy fúvott és SE gumikat, de terepes targoncákra való vagy acélpántos gumikat is. Uretán és polyamid kerekek és görgők bármilyen gyártmányú targoncához, raklapemelő békához vagy gyalogvezérlésű emelőgéphez rendelhetőek.
targonca gumi

A targonca gumik kiválasztása

Amennyiben új targonca beszerzésére kerül sor, érdemes a felhasználásnak és a felhasználási területnek megfelelő gumitípust választani. Ha használt targoncát veszünk, mindenképpen vizsgáljuk meg, milyen típusú és milyen minőségű gumikkal rendelkezik a kiszemelt emelőgép.

A fúvott targoncagumik évek munkája alatt elkopnak és egy idő után cserére szorulnak. A tömör, szuperelasztikus gumikba egy alkalommal lehet mintát vágni a kopóréteg vastagságáig, de egy idő után ezek is cserére szorulnak.

Több szempontot is figyelembe kell venni annak érdekében, hogy tökéletes targonca gumit válasszunk:

1. A használat helye

Jellemzően kültéri használat esetén

Fúvott gumik: egy darabból álló felnihez ajánlunk – változatos talajviszonyokhoz mindenképpen ez a típus való, viszont gondoskodjunk arról, hogy olyan hulladék ne legyen a munkaterületen, ami kihasíthatja a gumit. A fúvott gumi biztosítja a targonca megfelelő rugózását és mentesíti a kezelőt a felesleges rezgésektől.

Terepmintás gumik: terepes targoncák esetében használják. A defektmentesítésre a gumi habbal való kitöltése ajánlott. Nagy teherbírású és átmérőjű rugalmas targoncagumik.

Kizárólag beltéri használat esetén

Elsősorban műgyanta padlón ajánlatos a nyomot nem hagyó fúvott gumi használata, mely kanyarodáskor nem húz csíkot a padlón. Zöld vagy fehér színben érhetők el.

Érzékeny padlózat, mint pl. járólap esetén mindenképpen rugalmas futófelületű targonca abroncsot, vagy tömör gumit ajánlunk.

Kül- és beltéri használatra

A tömör gumi felszerelhető a fúvott gumi helyére is. A tömör gumi szerelése drágább, ugyanakkor strapabíróbb és nagyobb a  teherbírása is.

Acélpántos tömör gumi: acélpántos felnire szerelt. Présgéppel helyezik fel, általában magasemelésű gépek esetében használják.

2.       A kerék anyagának minősége

A Pagát Gold Zrt. több minőségben árul targoncagumikat, kerekeket és görgőket. A kerék és abroncs választásakor nem csupán az árat érdemes figyelembe venni; a több műszakban, nehéz terepen működő emelőgépek esetében márkás, minőségi termékeket ajánljuk.

3.      Igénybevétel

A targoncák igénybevételébe beletartoznak olyan tényezők, mint a targonca önsúlya és teherbírása, a munkaórák száma, vagy a tapadás és gördülés ellenállása.

A sikeresen megválasztott gumi esetében a gumi kopásállósága, rugalmassága, ütésállósága, szakítószilárdsága növeli a gumi élettartamát.

A tökéletes abroncs, felni vagy görgő kiválasztásához kérje szakértő kollégánk segítségét!

Görgők raktártechnikai eszközökhöz

Milyen típusú görgőkről lehet szó? Többféle kerék és görgő típus létezik, emiatt nem mindegy, mihez kérünk árajánlatot. A raktártechnikai eszközök görgőit szintén különböző körülmények között használják, emiatt a görgők futófelületének anyaga is többféle lehet:

– Vulkolán görgők: hosszú élettartam jellemzi, nagy teherbírású és magas ellenállású anyag.

– Urethan görgők: rendkívül rugalmas, emiatt kíméletes és kevésbé zajos.

– Polyamid görgők: nagyfokú ellenállású, ugyanakkor kevésbé rugalmas görgők.

Melyek ezek a görgők?

Tolóoszlopos targoncák esetében meghajtókerék vagy támasztókerék.

Raklapemelő békák esetében kormányzott kerék és görgők.

Gyalogkíséretű targoncák: meghajtókerék, támasztókerék, görgő.

Ajánlatkérés

A kerék, vagy görgő méreteinek meghatározásához szükség lesz az alábbi adatokra:

a kerék vagy görgő átmérője kopás előtti állapotában, kerék szélessége, tengely mérete.